USA:s mormoner har blivit mainstream


Bröllopsfotografering på Temple Square i Salt Lake City, Utah, sommaren 2011.

Reportage från Utah om Mitt Romney och USA:s mormoner, i Dagens Nyheter:

”Om Mitt Romney vinner presidentvalet om ett år lär många sekulära, liberala européer bli oroliga: en mormon i Vita huset!

I praktiken lär Romney dock bli en av de mindre radikala republikanska presidenterna i modern tid. Han har en viss potential att kunna föra partiet tillbaka till en mer moderat politik. Sannolikt kommer han att påminna mer om den äldre Bush än den yngre Bush som president.

Men han lär knappast regera med en lika pragmatisk mitten-agenda som när han var guvernör i Massachusetts, då han var tvungen att förhandla med en delstats-legislatur som bestod av 85 procent demokrater. I många frågor kommer det att synas att han delar mormonerna i Utahs värdekonservatism. Exempelvis har han lovat att tillsätta konservativa domare till högsta domstolen, något som kommer att prägla amerikansk politik flera decennier framöver.

Under de kommande tolv månadernas väg till Vita huset har Romney främst två hinder. Dels Barack Obama, vars chanser att bli omvald är bättre än de borde vara med tanke på den ekonomiska situationen. Dels den lilla, men inflytelserika klicken av evangelikal höger som kommer att rösta emot honom i primärvalen och stanna hemma på valdagen.

I vilken utsträckning de gör detta kommer att hänga på hur ”normalt” de tycker att det är att Mitt Romney är mormon.”

Reaktioner på artikeln via min USA-blogg hos DN.

Annons

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s