Republikanernas väg högerut


George Romney, pappa till Mitt, på omslaget till Time Magazine 1962.

Skriver om Geoffrey Kabaservices bok ”Rule and Ruin – The downfall of moderation and the destruction of the Republican party, from Eisenhower to The Tea Party”, i Dagens Nyheter:

”I början av 1960-talet pulserade hela USA av en ivrig förändringsvilja, som födde två radikala, populistiska rörelser. Dels den välkända antikrigsvänstern och studentrörelserna som snart skulle mobilisera enorma demonstrationer mot Vietnamkriget. Dels den inte lika kända gräsrotsrörelsen från höger.

Båda grupperna var reaktioner mot 1950-talets milda konformitet och den ”liberala konsensus” som präglade Eisenhowers USA. I det klimatet var det kämpigt för moderata republikaner att formulera attraktiva budskap. De rastlösa republikanska studentorganisationerna ville hellre se en passionerad konservativ som Goldwater.

När han förlorade presidentvalet 1964, med stor marginal, stillades hans radikala impulser i partiet bara för ett ögonblick. De skulle snart återvända.”

Läs hela texten här.

Här är en reklamfilm för demokraten Lyndon B Johnson från 1964, där han använder George Romneys och andra moderata republikaners kritik av partikamraten Barry Goldwater som argument mot att rösta republikanskt:

Annons

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s