Böcker

Den amerikanska högern – Republikanernas revolution och USA:s framtid (Natur & Kultur, 2012).

Inget politiskt parti har haft mer inflytande över världens riktning de senaste 50 åren än republikanerna i USA.
Den amerikanska högern är en reportagebok om USA:s konservativa rörelse.
När Barack Obama valdes till president 2008 trodde många att den konservativa epoken var över, men två år senare vann republikanerna en historisk seger i kongressvalet. Inför presidentvalet 2012 dominerar den upproriska högern den politiska debatten i USA. Hur bär republikanerna sig åt för att bibehålla makten? Varifrån kommer energin och kraften i den amerikanska högern?

Vad kommer att hända med USA om Mitt Romney blir president?
Det här är en bok som rör sig från maktens korridorer i Washington DC till vardagsrummen hos konservativa aktivister i södra Kalifornien. Vi får möta Tea Party-anhängare i USA:s fattigaste delstat, företrädare för den kristna högern, mäktiga lobbyister och mormoner i Utah alla de personer som utgör den amerikanska högern.
USA står inför enorma utmaningar på 2010-talet. Det här är berättelsen om hur republikanerna vill lösa dem.

Beställ boken hos: Adlibris, Bokus, Bokia och CDon.

Läs mer om boken här.

”En av årets viktigaste böcker.”
– Ulrika Kärnborg, Aftonbladet

”Journalistik på hög internationell nivå.”
– Fokus

”Martin Gelins bok om den amerikanska högern överraskar, är nyfiken och faller inte i schablonerna,
– PM Nilsson, Dagens Nyheter

”En enastående prestation.”
– Niklas Elmér, Expressen

”Ett politiskt standardverk om vår tid. Bland svenska skribenter är Martin unik för att han har den här känslan för det amerikanska som faktiskt är rätt sällsynt bland européer. Boken är ett måste för den som vill förstå USA.”
– Per Wirtén, Dagens Arena

”En spänstig och insiktsfull berättelse om USA:s brokiga högerrörelse. Martin Gelin har skrivit en bok med stor aktualitet och relevans, som jag varmt rekommenderar inte bara till allmänt USA-orienterade läsare utan till alla som intresserar sig för samtidens samhällsdebatt och stridsfrågor.”
– Erik Åsard, Tidskriften Respons

”Vad som gläder mig är Gelins vägran att skriva i svartvitt. Hans fängslande reportage och tankeväckande analyser kännetecknas av en vilja att förstå den entusiasm som många av dagens, speciellt unga, republikaner utstrålar, inte att bekräfta trötta europeiska fördomar om den amerikanska högern.”
– Lars Trägårdh, Sydsvenskan

”Han har rest runt i tre år och intervjuat kristna högern, näringslivet och Tea Party-rörelsen och resultatet har blivit helt strålande. Ett oerhört välskrivet reportage.”
– Ingalill Mossander, SVT

”Martin Gelins nya bok skulle ha kunnat ha en titel av samma maffiga slag som de socialantropologiska klassikerna: Jag levde med de konservativa. Han har sökt upp alla schatteringar inom USA:s politiska höger. Han pratar med abortmotståndare, bilar med Tea Party-aktivister och ölar med libertarianer. Han delar inte deras världsbild men gör ett ärligt försök att förstå. Dessutom har han läst på. Så är också Den amerikanska högern levande och läsvärd.
Han lyssnar och tar på allvar och resultatet blir mycket intressantare än de gamla vanliga journalistiska avfärdandena.”
– PJ Anders Linder, SvD

”Jag hoppas att ni köper och läser Martin Gelins bok! Berättarglädje, mänsklighet, intelligens, nyfikenhet.”
– Niklas Orrenius, journalist och författare

”En mycket imponerande djupdykning i olika aspekter av denna mångsidiga höger. Det han visar i sin bok är två saker: dels att han är en riktig, undersökande journalist som inte drar sig av närkontakt med verkligheten; dels att han är en journalist som sätter sin sakkunskap i första rummet.”
– Janerik Larsson, Neo

”Läsvärd, välskriven, lättläst och informativ”.
– Gunvor Hildén, Upsala Nya Tidning

Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita Huset (Atlas, 2009)

Jag följde Barack Obamas presidentkamapanj under två års tid och skrev en bok om detta: ”Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita Huset”. Den gavs ut av Atlas i april 2009 (inbunden, 486 s) och som pocket (514 s) av Månpocket i januari 2010, med nyskrivet efterord.
Den går att beställa här.

Röster om ”Det amerikanska löftet”:

”Bara ett hjärta av sten skulle kunna undvika att röras av hans andlösa skildring av nästan två års resande kors och tvärs genom USA i presidentvalkampanjens spår.”

– Moa Matthis, Aftonbladet


”Det bästa som skrivits på svenska om Obama”
– Karin Pettersson, Fokus

”Välresearchad och full av närvaro. Några av bokens bästa sidor skildrar vardagliga scener från ett USA som vi alldeles för sällan får ta del av i den konventionella nyhetsrapporteringen. Bitvis har ”Det amerikanska löftet” rena roadmoviekvaliteterna.
– Mikael Löfgren, DN

”Boken har goda förutsättningar att bli en klassiker.
Styrkan i Gelins reportagebok är närheten till händelserna och människorna, främst de många aktivister och volontärer som lade ned all sin fritid på att arbeta för Obamakampanjen. Genom denna närhet lyckas han fånga ett specifikt stäm- ningsläge, nämligen den brytningstid som USA genomgick under George W. Bushs andra presidentperiod. Gelin möter dessa amerikaner med nyfikenhet, han är intresserad av vad de har att säga och han delar också deras önskan om en förändring.”
– Erik Åsard, professor i nordamerikastudier, Uppsala universitet

”Inte sedan jag läste Göran Rosenbergs Friare kan ingen vara för många år sedan har jag läst en så välskriven och intressant svensk bok om USA och de idéer och ideal som präglar landet.”
– Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation

***

.

New York-boken (Modernista/Månpocket, 2011)

”Redan i förordet till den här mäktiga guiden längtar man omedelbart till New York. Författarna har en omedelbar och smittande närvarokänsla. ” – Dagens Nyheter

”Utmärkt bok om New York … en grundlig kartläggning som viker av från det turistiska.” – Olle Wästberg, fd generalkonsul i New York

”Världens bästa New York-guide.”
– Rodeo

Tillsammans med Eva Wisten har jag skrivit en tjock guidebok till New York, full av tips om de bästa restaurangerna, hotellen, barerna, butikerna och längre artiklar om vad som gör New York så speciellt.
Den går att beställa här, eller som pocket här.

***

Jag har även medverkat med en text om USA under 2000-talet i antologin ”Nollnoll – Decenniet som förändrade världen” (Volante) samt översatt Sapphires roman “Precious”.

Annons

Ett svar till “Böcker

  1. Ping: Nyval USA 2012 – Om B. Obama och valkampanj för framtiden « byanki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s